Herintreden Wijkverpleegkundige (HBO)

Was je vroeger HBO-verpleegkundige, maar ben je al een tijdje uit het vak? RST Zorgverleners helpt je (weer) aan de slag te gaan als wijkverpleegkundige. Lees hier hoe het traject eruit ziet.

Nu de vergrijzing toeneemt, zijn mensen in de zorg hard nodig! RST Zorgverleners is blij dat jij van plan bent om je oude vak weer op te pakken. We gaan je proberen te helpen waar we kunnen en zorgen ervoor dat jij binnen no-time weer helemaal klaar bent om te starten. Wat moet je doen?

Diploma < 1 jaar oud of minder dan 1 jaar uit het vak

Is je diploma minder dan een jaar oud of ben je korter dan een jaar uit het vak? En is je scholing voor Voorbehouden Risicovolle Handelingen nog geldig? Dan kun je direct solliciteren op een van onze vacatures. Je hebt geen extra opleiding of bekwaammakingstraject nodig en je ontvangt direct een vol salaris.

Wanneer je Voorbehouden Risicovolle Handelingen niet meer geldig zijn kun je je direct laten bijscholen via onze e-learningmodule. Tijdens de bijscholing kun je al wel aan de gang, echter je mag dan nog niet zelfstandig werken. 

Diploma 1-5 jaar oud of tussen 1-5 jaar uit het vak

Je diploma is nog geldig en je kunt bij RST Zorgverleners direct aan de slag. Je kunt dus solliciteren op elke vacature die we open hebben staan voor verpleegkundige (niveau 5 of 6). Omdat wij bij RST Zorgverleners hechten aan zorg van de allerhoogste kwaliteit zijn voor jou bovendien de volgende zaken relevant:

  • Registratie V&VN en inschrijving Kwaliteitsregister V&V
    Wil je werken bij RST Zorgverleners, dan moet je geregistreerd zijn bij de Beroepsvereniging voor Verplegenden en Verzorgenden (V&VN) en ingeschreven staan in het kwaliteitsregister V&V. Dit bieden wij collectief aan, zodat je profiteert van een kleine korting.
  • Bijscholen Voorbehouden Risicovolle Handelingen
    Daarnaast is bijscholing voor de zogenaamde voorbehouden risicovolle handelingen voor jou verplicht. Dit kun je bij RST Zorgverleners gaan doen, zodra je bij ons aan de slag bent gegaan. Het gaat om een e-learning die je thuis kunt doen, drie keer oefenen in de praktijk en vervolgens een praktijktoets voor elke handeling. In ons Leer- en Ontwikkelplein kun je je inschrijven voor de trainingen die je met je team kunt volgen. Deze worden gemiddeld vier keer per jaar aangeboden. Na afronding en toetsing hiervan zijn deze 5 jaar geldig.
  • BIG-registratie
    Alle verpleegkundigen moeten zich eens in de vijf jaar laten herregistreren in het BIG-register. Om zich te kunnen herregistreren moet je voldoende accreditatiepunten behaald hebben, een toelatingstoets doen of voldoende werkervaring kunnen aantonen. Omdat je een tijdje uit het vak geweest bent, wordt het laatste waarschijnlijk lastig. Je kunt er dus voor kiezen om voor je begint scholingen te volgen voor accreditatiepunten of de BIG kennistoets af te leggen. De afdeling Opleidingen van RST denkt graag met je mee wat in jouw situatie het handigst is.
  • Cursus Indiceren
    RST Zorgverleners wil dat jij als wijkverpleegkundige goed kunt indiceren. Daarom willen wij dat alle wijkverpleegkundigen van RST een cursus indiceren hebben gevolgd. Deze cursus bieden wij aan via ons Leer- en Ontwikkelplein en deze kun je dus volgen zodra je bij ons aan de slag gaat. Het gaat om een cursus van zes dagdelen die je kunt volgen bij de Stichting Bevordering Wijkverpleegkundige. Meer informatie vind je hier. De kosten hiervan komen voor onze rekening en deze scholing telt ook weer mee voor de accreditatiepunten van de V&VN.

Diploma ouder dan 5 jaar of langer dan 5 jaar uit het vak

Als je een diploma als HBO-verpleegkundige hebt, maar langer dan 5 jaar uit het vak bent dan zul je weer terug naar school moeten.

Wij adviseren je een deeltijdopleiding te kiezen waarbij je direct komt werken als verpleegkundige niveau 4 en tegelijk een opleiding volgt voor HBO-verpleegkunde. De benodigde stages en praktijkpunten haal je dan gewoon tijdens je werk en je krijgt ook direct een salaris. Een goede deeltijdopleiding wordt geboden door de Christelijke Hogeschool Ede: bekijk deze opleiding hier. Deze opleiding duurt 2,5 tot 4 jaar, afhankelijk van je kennis, ervaring en diploma’s.

Je zult daarnaast ook je BIG-registratie weer actueel moeten maken door het volgen van losse cursussen of het afleggen van een kennistoets (zie 1-5 jaar).

Zelf kijken wat je diploma waard is?
Heb je een mbo-opleiding, dan kun je ook zelf zien in hoeverre je diploma nog aansluit op de huidige eisen. Kijk voor informatie over het niveau en de inhoud van oude opleidingen op de site van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven). Ga daarvoor naar www.s-bb.nl/studenten/diplomawaardering-en-onderwijsvergelijking/oud-nederlands-mbo-diploma.
Diploma kwijt?
Mocht je het diploma niet meer kunnen vinden, kun je deze opvragen bij DUO. Ga hiervoor naar https://duo.nl/particulier/diplomas/over-mijn-diploma/diplomaregister.jsp.
EVC-procedure
Je kunt ook je oude diploma en werkervaring laten herwaarderen door middel van een ‘EVC-traject’ (Erkenning Verworven Competenties). Lees hier meer over op https://www.youchooz.nl/link.php?id=1475.

Bij RST Zorgverleners kun je je stages lopen of direct aan de slag in een leren-werken traject. Je ontvangt een stage-salaris en zodra je afgestudeerd bent, ontvang je natuurlijk het volle salaris.

Ik heb een ander diploma in de zorg

Heb je een ander diploma dan HBO-Verpleegkundige, maar gaat het wel om een HBO-diploma in de zorg dan zijn er mogelijkheden voor jou om een verkorte opleiding tot HBO-verpleegkundige te volgen. Je bent dan een zij-instromer, bekijk de informatie hier.

Ik heb nog geen diploma in de zorg

Als je geen diploma in de zorg hebt, maar wel HBO-Verpleegkundige wilt worden, dan ben je geen herintreder, maar een zij-instromer. Bekijk deze pagina voor meer informatie over jouw mogelijkheden.

Direct solliciteren?

Enthousiast geworden van RST of van één van onze vacatures? Solliciteer dan direct.