“Wondverpleegkunde is soms net recherchewerk”

Een wondverpleegkundige: wat moet je je daar precies bij voorstellen? En wat houdt deze functie precies in? Arne Wessels en Lisanne van Vulpen vertellen over hun werk als wondverpleegkundige en laten zien waarom deze functie zo belangrijk is.

Al drie jaar werkt Arne bij RST. Waar hij begon als wijkverpleegkundige met ‘innovatie’ als aandachtsgebied, ligt zijn volledige focus sinds januari dit jaar op zijn functie als wondverpleegkundige. Lisanne daarentegen combineert haar baan als wondverpleegkundige met die van wijkverpleegkundige. “Ik heb specialistische zorg altijd heel leuk gevonden en wondzorg trok mij ook altijd al. Toen ik zag dat er een vacature openstond heb ik direct gesolliciteerd. Vervolgens ben ik het leren-werktraject gestart en begin dit jaar heb ik mijn diploma behaald.” Arne en Lisanne zijn momenteel de enige twee wondverpleegkundigen binnen RST en werken dus voor alle regio’s.

Inkijkje in het werk

Als wondverpleegkundigen worden Arne en Lisanne ingezet bij specialistische wondproblematiek. Zij geven voorlichting aan aandachtsvelders en informeren, adviseren en begeleiden cliënten bij de wondbehandeling.

De cliënten en vraagstukken die Arne en Lisanne hebben zijn heel divers. Van het behandelen van dwarslaesies en preventief behandelen tot het adviseren van collega’s in bepaalde situaties. Hoe een gemiddelde werkdag van een wondverpleegkundige eruitziet? Arne geeft een kijkje in zijn dag: “Ik begin redelijk op tijd en ga rond een uur of zeven weg van huis. Allereerst kijk ik of er vragen vanuit de teams zijn binnengekomen. Vaak heb ik ook al cliënten ingepland waar ik op huisbezoek ga. Vervolgens plan ik een aantal cliëntbezoeken. Verder beantwoord ik mijn mails en werk ik dossiers bij. In de middag ga ik langs een aantal cliënten en/of geef ik trainingen aan onze aandachtsvelders, voor een wondapplicatie die we gaan gebruiken.”

Recherchewerk

Zowel Arne als Lisanne houden van de diepgang die de baan van wondverpleegkundige biedt. Arne: “Ik vind het mooi om dingen uit te zoeken. Er is geen standaard die je los kunt laten; er zijn zoveel facetten die invloed hebben op wondgenezing. Het is bijna recherchewerk. Je bent steeds bezig met het achterhalen van oorzaken. Als een wondgenezing stagneert, zoek je tot op de bodem uit waardoor dit komt.” Lisanne vult aan: “Precies dat is wat ik ook zo mooi vind. Dat is ook wat we op de opleiding leren: je moet op zoek naar de oorzaak, want anders krijg je de wond nooit dicht. Cliënten begeleiden, net even dat stapje verder gaan en dan resultaat behalen: dat is het mooiste wat er is.”

Nieuwe wondapplicatie

RST heeft innovatie als belangrijk speerpunt binnen de organisatie, dus ook de wondverpleegkundigen zijn bezig met de nieuwste ontwikkelingen. Arne licht toe: “Momenteel zijn we bezig met het implementeren van een wondapplicatie binnen RST. De gewone zorg rapporteerden we al digitaal, maar wondzorg ging nog via een formulier. Nu is er een applicatie waarbij we het wondbeleid kunnen digitaliseren, maar ook foto’s kunnen toevoegen. Op die manier wordt het automatisch aan het dossier toegevoegd. Dit werkt niet alleen veel fijner, het is ook een stuk beter voor de privacy.”

Interne promotie

Wondverpleegkunde staat nog in de kinderschoenen bij RST en extern moeten er nog de nodige stappen gezet worden: Lisanne: “RST wil investeren in specifieke zorg. Dat wij een opleiding hebben mogen doen is een eerste stap, maar we zijn er nog lang niet. We moeten het een stapje hoger brengen. ‘Hoe kunnen we teamleden scholen?’ is bijvoorbeeld een vraag waar we veel mee bezig zijn. Mensen komen vanuit het ziekenhuis steeds meer naar huis. Dat is ook absoluut beter voor cliënt, maar daar moet je je organisatie ook op aangesloten hebben. We moeten daar als RST ook meer naamsbekendheid voor krijgen.”

Intern weten Arne en Lisanne wel steeds beter voeten in de aarde te krijgen. Zo zijn ze momenteel druk bezig met het geven van trainingen voor de nieuwe wondapplicatie aan de aandachtsvelders. Ze zetten zichzelf hiermee ook steeds verder op de kaart. Arne: “Collega’s weten ons steeds meer te vinden. We kregen laatst bijvoorbeeld een vraag over een vacuümpomp. Toen hebben we samen gekeken: hoe kunnen we dit goed doen? Daarmee zijn we echt ondersteunend. Dat vind ik gaaf om te doen. Wij kunnen de teams helpen en hen echt ondersteunen.”

Het belang van aandachtsvelders

De aandachtsvelders zijn erg belangrijk in het werk van Arne en Lisanne. Zij zijn de personen die vragenlijsten bij cliënten gaan afnemen en het rapporteren op een goede manier moeten aanleren én doorgeven. Arne: “Ik vind het mooi hoe onze aandachtsvelders zich in korte tijd ontwikkelen. We doen het echt met hen samen. Die zijn er ook nog maar net twee of drie maanden.” Lisanne vult aan: “Teamleden konden zich opgeven om aandachtsvelder te worden. Die mensen zijn ook echt enthousiast en willen zich er hard voor maken. Dat werkt enorm stimulerend én hebben we hard nodig. We werken met z’n tweeën voor het hele land en zij zijn de oren en ogen voor onze cliënten en collega’s.”

Mooie prestaties

Lisanne is trots op wat ze als wondverpleegkundigen al behaald hebben in korte tijd: “We hebben begin dit jaar ons diploma behaald. Als je ziet wat we nu al hebben behaald: beleid al meer vastgesteld, al bezig met de wond-app. Deze ontwikkelingen kunnen ons ook helpen bij de kwaliteit. Wel zouden we op termijn de wondzorgfunctie graag in willen kopen bij zorgverzekeraars. Daarnaast zouden we graag in samenwerking met andere organisaties de kwaliteit van wondverzorging willen verhogen. Wat dat betreft hebben we genoeg ambitie!”