Schatzoeken in de kringloopwinkel

Wat doen RST’ers in hun vrije tijd? Verzorgende IG Karin van Milligen en haar vriendin, gastvrouw Heleen Roelofsen, doen aan ‘kringlopen’: het afstruinen van kringloopwinkels. Op zoek naar leuke spulletjes om op te knappen, zelf te gebruiken of zelfs door te verkopen.

De belangrijkste regel bij ‘kringlopen’ is dat je niet van tevoren al precies in je hoofd moet hebben wat je zoekt, legt Karin uit.

“Als je met een vastomlijnd plan een kringloopwinkel binnenstapt, raak je bijna altijd teleurgesteld. Je vindt vaak niet wat je zoekt en bovendien heb je dan geen oog voor de echte schatten: de gouden juweeltjes tussen de kringloopspullen …”

Ook de tweede les is snel gegeven: “Je moet niet kijken naar hoe het eruitziet, maar naar het potentieel. Als je het nou een likje verf geeft in een leuke kleur: kan het dan nog wat worden? Pas kocht ik een gevoerde bodywarmer. Ik haalde de binnenkant eruit en legde het bontje op tafel. Stond superleuk!”

Brabantgroep

Karin en Heleen zijn al 18 jaar vriendinnen, al lang voordat ze beiden bij RST kwamen werken. Sinds ze in dezelfde buurt wonen en kinderen kregen die met elkaar optrokken, komen ze regelmatig bij elkaar over de vloer. De gezamenlijke hobby bestaat al bijna even lang en wordt gedeeld met een groepje vrouwen: ‘de Brabantgroep’.

Heleen: “Twee keer per jaar doen we een uitje naar Brabant. We regelen dan een busje vanuit Kootwijkerbroek, waarin we allemaal kunnen zitten en waar ook genoeg ruimte is voor het meebrengen van de gevonden voorwerpen. We rijden dan naar het zuiden, waar een paar mooie, grote kringloopwinkels zijn, en waar de prijzen lager liggen dan in het noorden van het land.

Karin komt oorspronkelijk uit Brabant, dus als we naar het toilet moeten, dan wippen we even aan bij een van haar familieleden. Bij aankomst van de eerste kringloopwinkel in Gorinchem (Zuid-Holland) nemen we steevast een stuk zelfgemaakt gebak met een bak koffie uit de thermoskan achter het busje, onder veel bekijks. Maar niet te lang, want er is een strak schema! We moeten wel zeven tot acht adresjes af en dat vereist een nauwkeurige planning. De ene kringloopwinkel is eerder gesloten dan de andere en we willen zoveel mogelijk zien en bekijken!

Vaak hebben we zoveel dat we nauwelijks meer kunnen bewegen. En soms moeten we de boel tijdelijk achterlaten bij een van Karins familieleden, omdat het niet in het busje past. Aan het einde van de middag eten we op ons vaste stekkie, ’t Hart van Genderen, biefstuk!”

Broodplankenmuur

Wat doen Karin en Heleen met al die spullen? Veel schuift ook weer door, geven ze beiden toe.

Karin: “Mijn huis staat vol met leuke spulletjes die ik in de kringloop heb gekocht. Veel van mijn meubels zijn tweedehands, het speelgoed van de kinderen komt er vaak vandaan en dan zijn er nog allerlei snuisterijtjes en grappige voorwerpen die een mooi plekje krijgen. Ook tweedehands kleding heb ik erg veel gekocht toen de kinderen nog kleiner waren en een paar goede schoenen gaan vaak ook mee.”

Heleen: “Je moet er een beetje creatief in zijn! Een paar jaar terug heb ik eens een heleboel verschillende, oude broodplanken gekocht bij de kringloop en heb die aan de muur gehangen. Zag er erg leuk en origineel uit. En als je het zat bent gooi je het toch gewoon weer in de open haard?”

Doorverkoop

Ook de rest van het gezin is inmiddels aangestoken met het kringloopvirus. Karin: “Mijn dochter koopt veel spulletjes om die dan op te knappen en te verkopen via Facebook. Ooit had ik zelf ook een handeltje met oude potten. Ik behandelde ze met tegellijm, saus en bloem en ze gingen ze als warme broodjes over de toonbank! Ik kreeg veel klandizie, maar als je in opdracht werkt heb je er op een gegeven moment geen lol meer ‘an. Daar ben ik mee gestopt.”


Zijn de mannen ook zo enthousiast met al die spullen? Heleen: “Mijn man vindt het wel leuk. Zo nu en dan gaat hij zelfs mee naar een kringloop. Maar na een poosje pakt hij dan wel een bakje koffie in de koffiehoek, terwijl ik nog even rond blijf struinen.”

Karin: “Mijn man vindt het verschrikkelijk! Hij komt met zijn werk vaak in grote, mooie, nieuwe huizen met veel mooie spullen. Dat is het probleem, denk ik: hij heeft vaak werk in het hogere segment.”

Geur

Wat is het dat een kringloop zo’n bijzondere plaats maakt? Heleen en Karin eenstemmig: “Het gaat om de verrassing. Elke keer vind je weer iets bijzonders waar je lekker mee kan knutselen. Het is echt schatzoeken.”

Braderieën afstruinen of kledingbeurzen bezoeken is niet hetzelfde voor de beide vrouwen. “Welnee, veel te druk.”

Ook Marktplaats kan niet aan de kringloopwinkel tippen. “Daar ben je veel te doelgericht aan het scrollen. Laat mij maar lekker snuffelen. Het gaat ook om de geur, de ontspanning en tegelijkertijd de opwinding als je iets vindt wat echt mooi is.”

Vondsten

Heleen: “Het mooist is het natuurlijk als de prijs niet te hoog is. Maar kringloopwinkels zijn wel duurder geworden de laatste jaren! Ze weten wat ze ervoor kunnen krijgen, hè? Ik ga het liefst naar een kringloopwinkel voor het goede doel, zoals van Dorcas. Daar gaat het niet om wat het opbrengt, want alles is gratis gekregen en de winkel wordt gerund door vrijwilligers.”

Karin: “De afgelopen tijd heb ik vooral zwembadspullen, luchtbedden, banden, een picknicktafel en campingspullen verzameld.  En negen oude badlakens, waarmee we op de camping de hele week mee moeten douchen. Daarna gaan ze de prullenbak in. Verder nog een loopstoeltje voor als mijn kleinkind over de vloer komt en een hele mooie ronde nostalgische box, die al geclaimd is door mijn dochter.”

Trouwtasje

Wat is nu het mooiste wat de vrouwen ooit gevonden hebben? Het blijft even stil. Karin: “Het is moeilijk kiezen! Ik denk een paar hele, dikke indianenboeken: Tecumseh, Sacajawea …”

Heleen: “Mijn mooiste vondst was misschien wel een oud trouwtasje met wit kant. Ik vermoed van voor de oorlog. Daarin vond ik een dames- en herenzakdoek met kant eraan. Ook zat er een mooi gedrukt kaartje in met de namen van het echtpaar, zo’n kaartje dat bij de borden neergezet wordt op het trouwdiner. Mijn zoon is nog op zoek geweest op internet. Leeft de familie van deze mensen nog?”

Heleen lachend: “We hopen nog steeds de vondst van ons leven te doen! Net als bij ‘Tussen Kunst en Kitsch’: dat je dan iets vindt wat enorm veel geld waard blijkt te zijn. Karin: “Nee hoor, dat is onzin. Het gaat om de sfeer en de ontspanning en het blijft een sport om nuttige dingen voor weinig geld aan te schaffen!”