Muizenhuizen: als je van priegelen op de vierkante centimeter houdt

Wat doen RST-medewerkers in hun vrije tijd? Kraamverzorgenden Jobke van Bochove (20) en Jorieke Blokland (20) hebben wel een heel bijzondere hobby: muizenhuizen. Het inrichten van kleine kamertjes in een oude (schoenen)doos.

Haal ‘muizenhuizen’ en ‘een kijkdoos maken’ niet door elkaar, dat is heel wat anders! Jobke en Jorieke gebruiken dozen die aan de ene kant helemaal open zijn, zoals een poppenhuis. In de kamertjes die ze maken komt een behangetje, vloerbedekking en allerlei kleine meubeltjes op schaal. Een enorm priegelwerkje waar veel tijd in gaat zitten.

YouTube

De meiden kennen elkaar al sinds de opleiding aan het Hoornbeeck College en zijn na hun stage bij RST Zorgverleners allebei in de kraamzorg bij RST aan de slag gegaan, zij het in verschillende teams. Jorieke was de eerste die – drie jaar geleden – begon met hun gezamenlijke hobby, eigenlijk dankzij een filmpje op YouTube waar haar broertje haar op attendeerde.

“Daarop was een vrouw te zien die uitlegde hoe zij muizenhuizen maakte. Zij noemde dat zo omdat ze behalve kleine meubeltjes ook muisjes knutselde om erin te zetten. Dat doe ik zelf nog niet. Maar de naam is blijven hangen. Hoe moet je deze hobby anders noemen?”

Arbeidsintensief

Jorieke stak met haar hobby Jobke aan en zo komt het dat beiden elke week heel wat uurtjes besteden aan het knutselen van mini-bedjes, mini-kastjes en zelfs mini-wasmachines.

Dat doen ze met allerlei materialen: hout, papier, karton, stof en Fimo-klei worden gebruikt, net als kralen, lintjes, touwtjes, satéprikkers, roerstaafjes en ijsstaafjes. Bovendien moet alles nog gelijmd en geverfd worden: behoorlijk arbeidsintensief.

Jobke: “Het lijkt misschien alsof dit een dure hobby is, maar uiteindelijk hoef ik maar zelden echt iets aan te schaffen. Het meeste heb ik gewoon in huis.”

Jorieke: “Ik zie regelmatig dingen liggen waarvan ik denk: hier kan ik misschien wel iets van maken. Dan zie ik ergens een kauwgomdoosje liggen en denk ineens: daar zou ik een mooie wasmachine van kunnen maken! En als ik op het strand ben, neem dan toch snel even een handje schelpen mee om ooit een keer grind van te maken.”

Garage

Behalve materialen en tijd kost de hobby van de dames ook nogal veel ruimte.

Jorieke: “Mijn ouders waren de rommel op een gegeven moment wel zat en zodoende heb ik inmiddels een eigen knutselkamertje in huis gekregen.” Jobke zit in de garage: “Daar kan ik me heerlijk in terugtrekken met een muziekje, lezing of een preek op de achtergrond. Pure ontspanning!”

Netjes werken

De schaal (1:12) die de meubeltjes hebben, maakt het muizenhuizen een precisiewerkje. Jobke: “We werken met kleine kwastjes, mesjes en af en toe een pincet. Maar ik moet toegeven dat Jorieke netter werkt dan ik.”

Jorieke: “Ik ben eigenlijk niet zo goed in rekenen dus ik doe de schaalverdeling een beetje op gevoel. Maar als mijn vader het narekent dan klopt het meestal nog ook!”

Hoewel muizenhuizen een gezamenlijke hobby is, werken de meiden niet vaak samen. Jorieke: “We kletsen er wel veel over, maar samen knutselen is niet handig, daarvoor heb je teveel ruimte nodig. We wonen bovendien niet heel dicht bij elkaar in de buurt.”

Winterstop

Hoe kijken anderen tegen hun bijzondere hobby aan? Jorieke: “Mijn familie steekt er wel eens de draak mee: Ga jij maar weer lekker in je hok zitten, zeggen ze dan …” Jobke: “Mijn vriend vindt het wel grappig. Af en toe helpt hij me zelfs een uurtje.”

In de zomermaanden hebben beide dames wel wat minder tijd voor hun hobby dan normaal. Het is dan vaak druk in de kraamzorg. Jobke houdt ook een winterstop. “Soms is het dan gewoon te koud in de garage.” Maar ook dan blijft het kriebelen. Jorieke: “Een mini-boekje voor de mini-boekenkast maken kan altijd tussendoor.”