“Ik zou nooit meer weg willen; alles klopt gewoon”

In 2018 startte Corrie van Harn als leerling in de thuiszorg bij RST. Na een jaar als stagiair te hebben gewerkt is ze nu volledig zelfstandig actief. Dit jaar hoopt ze haar opleiding af te ronden. Naast haar werk als (leerling-)verzorgende IG is Corrie ook aandachtsvelder innovatie en ergonomisch werken. Kortom, een veelzijdige baan.

Corrie volgt het leerwerktraject voor zij-instromers van het Hoornbeeck College en Cura Zorgtalent. Maar voordat ze daaraan kon beginnen was het wel nodig om een baan te hebben. “Mijn schoonzus, die ook bij RST werkt, vertelde me dat RST nog mensen zocht. Ik ben direct in de pen geklommen en nog geen week later was ik al aangenomen. En nog steeds werk ik er met veel plezier!”

Dichtbij de mensen

Inmiddels ervaart Corrie zelf wat werken in de thuiszorg betekent. Ze heeft nog geen moment spijt gehad van die stap. “Wat ik het mooie vind, is dat je in de privésetting van mensen komt. Je komt echt dichtbij de mensen en dat zorgt voor een hechtere band. Dat vind ik gewoon één van de mooiste dingen van werken in de thuiszorg.”

Corrie werkt voor een gevarieerde groep cliënten. “De jongste is 7 en de oudste is 96. We behandelen mensen met verschillende ziektebeelden, zoals spina bifida (open rug red.), dwarslaesie, Parkinson en dementie. Maar ook verzorgen we mensen met een ongeneselijke ziekte. Dat kan heel heftig zijn, maar is mooi tegelijk. Het is bijzonder dat je echt nog iets voor iemand mag betekenen in zijn of haar laatste levensfase. Die afwisseling maakt het echt mooi werk.”

Innovatie en ergonomisch werken

Als aandachtsvelder innovatie en ergonomisch werken verdiept Corrie zich in onderwerpen die ze vervolgens ook deelt met het team. “Zo houden we ons bezig met vragen als: hoe is iemands houding tijdens het werken? Welk hulpmiddel zou voor welke cliënt geschikt zijn? En hoe trek je op een goede manier iemands steunkousen aan? Ook zijn we momenteel bezig met een hulpmiddelenkoffer. In deze koffer zitten allerlei innovatieve hulpmiddelen die we bij cliënten kunnen proberen om de zorg te verbeteren. Werkt het goed? Dan kan de cliënt het aanschaffen. Dit is echt een aanwinst voor het team en de cliënten!”

Corrie is enorm te spreken over hoe RST bezig is met innovatie: “Je krijgt veel kansen voor het ontdekken en doen van nieuwe dingen. Toen ik had laten doorschemeren dat ik warm word van innovatie, werd ik ook direct aan m’n jasje getrokken met de vraag of ik aandachtsvelder wilde worden. RST heeft innovatie hoog op de agenda staan. Zo moest er een technisch hulpmiddel worden ingezet voor een cliënt en dat kon gewoon. De organisatie staat er open voor en wil vooruit. Ook passende zorg is een belangrijk onderwerp waar we mee bezig zijn. Dat is ook iets waar ik enthousiast van word.”

Trots op vooruitstrevende visie

Over de vraag waar ze het meest trots op is, hoeft Corrie niet lang na te denken: “Ik ben trots op RST, in de gehele ontwikkeling. In hoe we voor de mensen zorgen en ook in de Bijbelse visie die de organisatie heeft. Mensen zijn unieke schepselen van God en zijn kunnen door het bloed van de Heere Jezus van zonde en ellende verlost worden. Dat bepaalt de waarde van het leven. Welke beperkingen mensen ook hebben, ze zijn gelijkwaardig en verdienen de beste zorg.  Vanuit die visie zijn we nu heel erg bezig met het bieden van passende zorg, waarbij het doel is om de zelfredzaamheid te versterken en alleen zorg te geven die mensen écht nodig hebben.”

Die trots maakt dat Corrie volledig op haar plek zit. “Ik zou nooit meer weg willen. Alles klopt gewoon. Ook de begeleiding tijdens mijn stage was super. Ik heb het een poosje moeilijk gehad, maar daar was gewoon oog voor. Dat is bij RST goed geregeld. Je mag er gewoon zijn.”