Glimlachend naar je bijbaan in de huishoudelijke ondersteuning!

Schoonmaken alleen maar poetsen? Voor veel collega’s is het veel meer dan dat. Het is een kans om een band met onze cliënten op te bouwen, verhalen met hen te delen en een glimlach te brengen in hun leven. We praatten met Anne-Greet over haar werk als huishoudelijk medewerker bij RST Zorgverleners en haar ervaringen. 

‘Het begon eigenlijk als bijbaantje,’ vertelt Anne-Greet. ‘Ik zocht naar werk dat ik makkelijk kon combineren met mijn school. In een winkel werken trok me niet heel erg en zo kwam ik al vrij snel uit bij de huishoudelijke ondersteuning van RST.’ Maar wat ooit begon als een bijbaan, is nu gewoon een vast onderdeel van Anne-Greets wekelijkse ritme en haar vakantie geworden. “Ik vind het werk gewoon erg leuk!” voegt ze eraan toe.  

Bekijk de vakantieplekken

Goeie gesprekken

Het sociale aspect van haar werk is wat de baan voor haar zo leuk maakt. Wekelijks komt ze over de vloer bij een aantal vaste cliënten; daar bouw je op een gegeven moment een band mee op. “Bij sommige mensen voelt het bijna als een tweede oma,” zei ze lachend. Als ik er ben, maak ik een poos schoon, vervolgens vraagt de cliënt vaak of ik een bakje koffie of thee wil.

Tijdens de koffie hebben we dan gesprekken over geloof, kinderen en kleinkinderen, het leven, vroegere tijden en dingen die op dat moment in je leven spelen. Omdat de cliënten vaak ouder zijn, geven ze ook waardevolle adviezen, dat is voor mij ook mooi om te horen.  

Bij sommige mensen voelt het bijna als een tweede oma

Ook voor de cliënt zijn die contactmomenten waardevol. Soms is het zo dat dit hun enige contactmoment van de week is. Het werk is dus niet alleen schoonmaken, maar ook een stukje sociaal contact met de cliënt. Je merkt dat cliënten dit heel erg waarderen; zo kreeg Anne-Greet met kerst van verschillende cliënten iets kleins als kerstpakketje. ‘Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je dat krijgt, maar het geeft wel aan dat je werk echt gewaardeerd wordt. Dat vond ik echt wel heel mooi!’  

Mooie bordjes

Een poos terug moest ik ook een kastje schoonmaken voor een vrouw. Daar stonden allerlei bordjes onderin. Ze zei toen: “Oh, die moet ik nog even weggooien.” Toen zei ik: “Weggooien? Dat zijn hele mooie bordjes!” Het was een stapeltje met allerlei ouderwetse schoteltjes en porseleinen schaaltjes. Ze zijn allemaal versierd met een gouden randje en bloemetjes. Zij dacht waarschijnlijk: “Dit is oude meuk,” terwijl ik dacht: “Dit is gewoon mooi!” Zo zie je weer dat haar oude schoteltjes nu helemaal hip en retro zijn. Dat is toch wel grappig.  

Dit jaar deed Anne-Greet HAVO-examen; in september hoopt ze te starten met de opleiding verpleegkunde aan de CHE: zorgen voor mensen zit dus wel in haar bloed. Veel aspecten van haar bijbaan zullen later ook terugkomen in haar toekomstige beroep. ‘Eigenlijk is dit bijbaantje voor mij dus al super goede voorbereiding voor mijn werk later,’ zegt Anne-Greet. ‘Alhoewel… ik hoop in mijn toekomstige baan geen spinnen meer weg te hoeven halen uit hoekjes en gaatjes.’ 

Elke cliënt anders

Het werk als huishoudelijk ondersteuner is bij elke cliënt weer verschillend. De cliënten geven zelf aan wat ze schoongemaakt willen hebben. Meestal zijn dat gewoon de badkamer, de keuken en de grotere klussen. Maar het kan ook zo zijn dat je bij de ene cliënt het kastje met al het mooie servies aan het schoonmaken bent en bij de andere geef je de badkamer een schoonmaakbeurt.

Aan het einde van de dienst rapporteer je wat je gedaan hebt en dan ga je weer naar de volgende! En ook dat is het leuke, je kan bij elke cliënt weer wat anders verwachten.  

Ook vakantiewerk doen bij RST Zorgverleners? Kijk snel waar er nog vakantieplekken vrij zijn!

Bekijk de vakantieplekken