“Wat ik Eline nu meegeef, heb ik zelf in twintig jaar moeten leren”

Een snelcursus kraamverzorgende. Dat is wat Janny de Wit aan haar ‘buddy’ Eline geeft. Eline is dit jaar begonnen als kraamverzorgende bij RST Zorgverleners. Janny werkt er al twintig jaar. “Ik leer Eline alles wat ik zelf had willen weten toen ik net begon in dit vak.”

Janny en Eline zijn sinds april elkaars buddy’s in team BK3. Ze maken deel uit van een proefproject waarin beginnende kraamverzorgenden tijdens de eerste werkjaren worden gekoppeld aan ervaren kraamverzorgenden. Op die manier kunnen beginnende kraamverzorgenden een goede start maken in het vak. “Maar omgedraaid leer ik ook weer veel van Eline, hoor”, zegt Janny.

Goede klik

Qua leeftijd verschillen Janny en Eline flink. Janny: “Ze had mijn dochter kunnen zijn. We schelen meer dan twintig jaar. Maar we hebben een goede klik. Eline is super leergierig en pakt dingen echt snel op. Ik vind het mooi om te zien hoe ze dingen in de praktijk brengt die ik haar heb geleerd, en daar dan ook echt wat aan heeft.”

Welke dingen leert Janny aan Eline? Bijvoorbeeld hoe ze efficiënter de was kan ophangen. Janny: “Juist die alledaagse handelingen kunnen enorm tijdrovend zijn. En je hebt het nou eenmaal druk als kraamverzorgende. Als je dingen sneller of efficiënter kan doen houd je dus meer tijd over voor andere dingen.

Ik adviseer Eline om gewoon te timen hoe lang ze over het schoonmaken van een toilet doet. Als je dat van jezelf weet, kun je je werk beter plannen en krijg je meer gedaan op een dag.”

Stevig of subtiel?

Ook communicatie valt onder de begeleiding. “Soms moet een kraamverzorgende het kraamgezin een beetje bijsturen en dan is het enorm van belang hoe je dingen brengt. Een paar weken geleden zag ik de man des huizes een sigaret roken. Ik sprak hem daar best wel stevig op aan, waar Eline bij was.

Later deed zich dezelfde situatie voor in een totaal ander gezin. Daar bracht ik dezelfde boodschap veel subtieler. Dat soort dingen moet je dus aan kunnen voelen. Naderhand praten Eline en ik dan na: waarom zeg je het de ene keer stevig en de andere keer subtiel?”

Buddy zijn is overigens wel meer dan praktische begeleiding alleen. “Ook als Eline ergens over inzit, mag ze bij mij haar hart luchten. Laatst waren er een paar dingen gebeurd die haar echt hoog zaten. Gelukkig was ze zo verstandig om die met mij te delen. Op zo’n moment pak ik dan even de telefoon om een leidinggevende te bellen en dingen voor haar te regelen. Dat is toch mooi dat dat kan?”

Niet alleen

Waarom doet Janny mee met dit proefproject? “Ik zie te veel meiden stoppen met het vak. Niet omdat ze het niet leuk vinden, maar bijvoorbeeld omdat ze ontmoedigd worden door een vervelende situatie. Dat vind ik jammer! Met goede begeleiding kun je beginnende kraamverzorgenden helpen om steviger in de schoenen te staan.

Beginnersfouten maken we allemaal, dat kan ook niet anders. Toen ik zelf van school kwam moest ik sommige dingen ook in de praktijk leren. Het helpt als iemand dan even met je meedenkt en het gevoel geeft dat je er niet alleen voor staat.”

Starten met gebed

Een van de belangrijkste dingen die Janny Eline heeft meegegeven, is de dag te beginnen met gebed. “Als ik ’s morgens in de auto stap, bid ik altijd voor het kraamgezin waar ik heen ga: ‘HEERE, U kent deze mensen en U weet wat ze nodig hebben. U bent de Schepper. Geef mij Uw wijsheid om te weten wat dit gezin nodig heeft.’ Ik ben super trots dat Eline dat inmiddels ook van mij heeft overgenomen. Een betere les kan ik haar niet geven!”