1 oktober 2019 - Wilmine de Boer

Als borstvoeding geven niet lukt…

Geplaatst in:

Borstvoeding geven is niet vanzelfsprekend voor elke moeder. Zo zijn er verschillende factoren die de borstvoeding kunnen beïnvloeden. In deze blog wil ik er een aantal bespreken.

Misschien ben je vol enthousiasme begonnen aan borstvoeding. Maar na korte tijd krijg je te maken met pijnlijke tepelkloven, (extreme) stuwing en/of twijfel over te weinig melk. Vervelend, want het brengt je aan twijfelen of borstvoeding wel wat voor jou is. Bovendien kunnen deze problemen leiden tot een verminderd zelfvertrouwen in de borstvoeding.

Op dat moment is een goede begeleiding van een kraamverzorgende of lactatiekundige ontzettend belangrijk. Ook wanneer je besluit om te stoppen met het geven van borstvoeding kunnen zij je verder helpen. Je zal begeleidt worden in het afbouwen van de borstvoeding en de overgang naar flesvoeding.

Tepelkloven-pijn tijdens het voeden

Een van de vervelendste oorzaken van het stoppen met borstvoeding, is pijn tijdens het voeden. Het is goed om eerst de oorzaak te achterhalen van de pijn tijdens het voeden. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verkeerde aanlegtechniek waardoor de tepel tegen het harde gehemelte van de baby schuurt. Hierdoor ontstaan kloven wat flinke pijn kan veroorzaken.

Andere oorzaken van tepelkloven kunnen zijn: spruw, verkeerd gebruik tepelhoedjes, verkeerd gebruik van de kolf, een korte tongriem van baby, het indrukken van de borst om het neusje van baby vrij te houden of het gebruik van crèmes op de tepel.

Een tepelkloof begint vaak met een blaasje na het voeden of een vervormde/ afgeplatte tepel.

Het is zeer pijnlijk om te voeden met een beschadigde of kapotte tepel. Hulp bij het aanleggen of tips van je kraamverzorgende of lactatiekundige zijn dan belangrijk om goed te blijven voeden. Wanneer kolven geen pijn doet, kan dit een goede oplossing zijn om je baby te voorzien van borstvoeding.

(Extreme) stuwing

Tijdens stuwing is het aanleggen vaak wat moeilijker, dit komt omdat de borsten gespannen zijn en de melk er snel uitstroomt. Hierdoor krijgt je baby niet altijd grip op de borst. Heel belangrijk is het dat je baby toch een grote hap maakt en goed drinkt. Bij extreme stuwing is het soms noodzakelijk om eerst wat melk af te kolven zodat de borst soepeler is.

Heb ik te weinig melk?

Elke moeder twijfelt wel eens of ze genoeg melk heeft voor de baby. Soms kan de twijfel zo erg toeslaan, dat je helemaal negatief bent over de borstvoeding. Zeker wanneer je baby blijft huilen en vaak wil drinken.

Vaak wordt het in je omgeving gestimuleerd om dan te stoppen en maar over te gaan op de fles. Dat is immers veel makkelijker en je ziet precies wat je baby binnenkrijgt. De kans dat je echt te weinig melk hebt voor je baby is echter heel erg klein.

Ontwikkeling kindje

Het twijfelen over te weinig melk hoort er eigenlijk bij. Je baby ontwikkelt zich snel tot een maand of 4, maar daarna gaat het wat geleidelijker aan. De kleur en samenstelling van de moedermelk verandert samen met de ontwikkeling van je kindje. Op sommige dagen wil je baby wil vaker drinken en is onrustiger. Dit heeft niet te maken met dat je te weinig melk hebt maar dat de baby de ene week wat meer groeit dan de andere. De balans van vraag en aanbod varieert elke keer weer en wordt door je baby gestuurd.  Voeden op verzoek en naar behoefte blijft belangrijk ook als je baby ouder wordt. Je melk zal dan niet te weinig zijn en vraag en aanbod zal in balans blijven.

Andere factoren

Bovenstaand heb ik een aantal facoren beschreven die het verloop van de borstvoeding kunnen beïnvloeden of waardoor het voeden niet meer goed lukt. Natuurlijk zijn dit niet alle oorzaken. Zo kunnen teveel stress en vermoeidheid door bijvoorbeeld een zware bevalling ervoor zorgen dat de borstvoeding ook moeizaam gaat of niet lukt.

Stoppen met borstvoeding?

Soms besluit de moeder om te stoppen met borstvoeding. Dit is natuurlijk verdrietig. Als professionals zullen wij er alles aan doen om je te steunen wanneer je besluit om toch door te zetten. Als moeder heb je immers altijd het beste met je kindje voor.

Wil je hulp advies over het geven van borstvoeding? Dan kun je altijd terecht bij onze lactatiekundige of bij een van onze borstvoedingscoaches. Meer informatie hierover vindt u op https://www.rstzorg.nl/kraamzorg/borstvoeding/

Wilmine de Boer is 2 jaar kraamverzorgende bij RST. In deze blogserie vertelt zij over haar ervaringen bij RST en geeft zij informatie over verschillende onderwerpen rondom geboorte en opvoeding. Lees en geniet mee!